5 Mayıs 2011 Perşembe

Basın özgürlüğü ve dünya indeksinde Türkiye ...

Türkiyedeki basın ve fikir özgürlüğü konusunda bazı arkadaşlar endişeli.Haklı olup olmadıklarını bilmiyorum, ama yinede dünya basın özgürlüğü indeksine bir göz atalım. 

(Tabelayı büyük görmek için tıklayın)


2008 den 2010 yılının sonuna kadar, Türkiyenin reytingi 36 basamak gerilemiş. 178 basamaktan oluşan bu değerlendirmenin en ön sıralarını iskandinav ve batı avrupa ülkeleri ele geçirmiş. En altta ise İran, Türkmenistan ve kuzey kore gibi ülkeler. 


Bu iş pek hoşumuza gitmedi. Acaba bu indeksi hazırlayan kuruluşun internet sayfasını kapatsak mı? Bence kapatılsın. Böylelikle sorunda ortadan kalmış olur. Haberimiz olmadığı sorun, sorun sayılmaz. 


Eskiden ne kadar hoştu, siyaset yapmak, ülkeyi yönetmek. Varolan bir kaç gazeteye neyi nasıl yazmalarının ''milli menfatlar'' açısında doğru olacağı söylenir. Onlarda bu haberleri basarlar, köşe yazarları dalkavukluk yarışına girişirlerdi. Siyasetçi memnun, gazeteci memnun. Bir kaç tane kendini bilmeyen ve mızırlık yapan milli menfatlerimizi zedeleyen gazeteci olacak olursa, onlarda hemen hapislere atılırdı. 

Oooh, ne kadar şahaneydi ülkeyi yönetmek. Biraz vatan, millet, sakarya, biraz da gözdağı ile bahşiş verdin mi önümüzdeki seçimler senin.  


Bu internet çıktığından beri durum değişti galiba. Hakkarideki vatandaş tutmuş ''Financial times'' gazetesini okuyor. Adanalı bir gencin yazdığı blog'u iskoçyadaki bir balıkçı okuyor. Kastamonulu tüccar, milanodaki ortağınla birlikte yeni zelandadan mal alıyor. Hadi buna otoritemizin ayrının kaymasına rağmen, göz yumduk diyelim.


Peki yarın insanlarımız, internetten gördükleri, kavradıkları özgürlükleri burada da isterlerse ne yapacağız? 


Evet bizde emr-i vakici toplum yerine, özgürlükçü toplum istiyoruz, bizim ötekilerden neyimiz eksik, demeye başlarsa ne yapacağız?


En iyisi biz bu interneti tamamen kapatalım. Sebeb bulmak kolay; porno, milli duyguları zedeleyen yayınlar, hakaretler falan filan..  


Alıntı kaynağı:
Reporters Without Borders (Sınırsız gazeteciler)
Press Freedom Index (Indeksin orjinalini görmek isterseniz tıklayın)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder