11 Eylül 2012 Salı

1973 ve 2001 yıllarının 11 eylülüne dair ...


11 Eylül 1973 te demokratik seçimlerle iş başına gelmiş Salvador Allende başkanlığındaki hükümeti, Augusto Pinochet adlı celladın öncülüğündeki üniformalı halk katilleri tarafından devrildi. 30 bine yakın insanı katlettiler. Yüzbinlecesini işkencelerden geçirdiler. Hapisler çürüttüler. Hapise attıkları kadınların bebeklerini ellerinden alıp ''çocuğu olmayan kalbur üstü kesimlere'' dağıttılar. Ve tüm bu yapılan caddarlık, cefa ve insanlık dışı uygulamalar, o zamanki Amerika birleşik devletleri hükümetinin dolaylı ve dolaysız desteği ile yapıldı. 


Bir çoğumuz o günden sonra şili halkının yanında olmaya çalıştık. Elimizden geldiği kadarı ile maddi ve manevi destek verme çabasında girdik.


Ve 28 yıl sonra yine bir 11 Eylül..

Amerika birleşik devletleri halkı kalleş bir saldırıya uğradı. Binlerce suçsuz insan hayatını kaybetti. Binlerce çocuk yetim kaldı, binlerce insan eşlerini, sevdiklerini kaybettiler..

Hayır, doğru değil şimdi bazılarınızın aklından geçen..

Bu 11 Eylülde de şili halkının yanında olduğumuz aynı dürüstlükle, aynı içtenlikle amerikan halkının yanında olabilmemiz lazım.


Yoksa ihanet etmiş oluruz, özgürlük kavgasında kaybettiğimiz şilinin kahraman evlatlarının anısına...

İniltiye benzer bir gökgürültüsüyle 
damladı kan,
kutsal merdivenler boyunca.
Gene de halk yığınları
dokudu lifleri, nöbet tuttu
hasadın geleceği için,
kıvrık tüyün parıltısı
kolladı türkuvazı,
ve fırlatılmış dokumalarda
hayat verdiler dünya ışığına.

Pablo Neruda (Canto General şiirinden / çeviri: İsmail Aksoy)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder