16 Nisan 2011 Cumartesi

Neden idam cezasına karşıyım?

Geçenler gördüm, Facebook’ta bazı dostlar çocuklara tecavüz edenlere idam cezası için imza topluyorlar. Gayet tabii ki, çocuk yetiştirmiş her anne baba gibi anlıyorum neden bu adi suça böyle bir cezanın uygun görülmesini. Bir sürü suçlar vardır ki, hissi olarak yaklaştığımızda ''bunun cezası idamdır'' diye bizleri isyan ettirir.


Bu bende de böyle ama yine de idam cezasına karşıyım.

Neden 1
Ceza hep suçtan sonra geldiğinden, bu suçtan dolayı hayatını kaybedene, tacavüze uğrayana bir faydası yoktur. Sadece toplumsal anlamda bir intikam almaktan öteye gitmez. Birde zarar gören insanların gereksinimi olan toplumsal dayanışmayı körleştirir. Toplum, zarara uğrayan insanlara karşı; ''sana olan görevimizi bu tecavüzcüyü asmakla yerine getirdik'' tavrına takılır.
Neden 2
İdam cezası sadece devlet tarafından uygulanabileceği için, devleti elinde tutan siyasi güçler bu silahı, siyasi amaçla kullanmayada başlar. Bu idam cezasının var olduğu her ülkede (Amerika dahil olmak üzere) bu böyledir. Bunun böyle olduğunu kendi tarihimizden de biliyoruz.
 Neden 3
Eğer toplumlar, can alma yetkisini kendinde görüyorsa, ''büyük suç'' sonucunda ceza olarak insan öldürmeyi normalleştirirler. Öldürme ile cezalandırmayı eş anlama getirir. Sizlerinde bildiği gibi, neyin ne kadar büyük suç olduğu kişilerin dünya görüşüne göre değişir. Karısının kendisini aldattığını (haklı yada haksız olarak) ve bunun cezasının ölüm olduğunu düşenen kişi elini kana buladığında ne cevap vereceğiz? Ağır suça ölüm cezası ...

Neden 4
Bu gün bizler, haklı olarak çocuklara tecavüzü ağır bir suç olarak görüyoruz. Ama yarın başka dünya görüşü olan insanlar, içki içmeyi, kısa etek giymeyi, evlilik dışı bir ilişkiyi ağır bir suç olarak kavrayabilirler.

Neden 5
Gerçerktende çocuklara olan tecavüzler, diğer tecavüzlerden daha da ağır bir suçtur. Bu düşüncenin altında çocuğun kendini koruma, akılcı haraket etme ve özgür iradesini kullanma imkanlarının yaşı itabari ile kısıtlı olduğu yatar. Peki o zaman çocuk yaşta evlendirilen insanlar konusunda ne diyelim. O kız çocuğu ne kendisi karar verebilir, nede kendini koruyabilir, nede özgür iradesini kullanabilir. Bu resmileştirilmiş tecavüzden başka bir şey değildir. Asalım mı bunu yapanları, yaptıranları?  

 Neden 6
Bazı arkadaşlar belkide ölüm cezasının var olmasının bir çok cinayet, tecavüz gibi ağır suçların işlenmesini önleyebileceğini düşünüyorlardır. Yani bazı katil veya tecavüzcü eğilimleri olan insanlar bu idam cezasından korkacaklarını umuyorlar. Kesinlikle doğru değil. İdam cezası olan Amerika birleşik devletlerındeki ağır suç işleme yoğunluğu, idam cezası olmayan Avrupa birliğindekinden en az iki misli. Bu konudaki istatislikleri internette okuyabilirsiniz.

Buna benzer daha bir sürü nedenleri sırayabilirim. Ama gerek yok sanırsam.

Düşüncelerimi tekrar özetliyeyim;
Can almanın bir toplumda ceza ile aynı düzeye getirilmesi o topluma, onun fertlerine zarar verir. İnsancıl, yaşanılası bir toplum olmasını engeller.

Bence bazı dostların burada bu imza kampanyasını başlatmalarının duygusal ama yanlış bir girişim olduğunu, ama bu yakınlarda Türkiyedeki bazı siyasi çevrelerin idam cezasını tekrar gündeme getirilmesi ile ilgili olmadığını düşünüyorum.

Türkiye cumhuriyeti yasaları, katillerle, tacavüzcülerle başa çıkabilecek yapıdadır. Gayet tabii ki uygulanmasında her ülkede olduğu gibi (bazen biraz fazla) sorunlar olmakta. Çağdaş yasaların uygulanmasını istemek muhakak her vatandaşın görevidir.

Aslında üzerine düşünmemiz gerekli olan tecavüze uğrayan çocuklarımıza, onların çevresine nasıl yardım edebiliriz?

Çocuklarımızı daha iyi koruyabilmek için, bu konuda okullarımızda bilgilendirme, eğitme yöntemlerimiz var mı?

Başka ülkelerin bu konulardaki deneyimlerinde ne kadar faydalanıyoruz?

Tacavüze uğrayan kadınlarımızın bazı çevrelerde ''kirlenmiş kişi'' olarak değerlendirilmesini nasıl önleyebiliriz?

Maddi ve manevi katkımız nedir?

Ülkede kaç tane bu konuda uzmanlanmış, psikolojik destek verebilecek hastahanelerimiz var?

Bu çocuklarımızın gelecekleri için neler yapıyoruz?

Neden bu istemlere yönelik bir imza kampanyamız yok?

Bence oturup bir düşünelim ....  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder