6 Kasım 2011 Pazar

Dipten gelen dalganın resmi...

Bazı fotoğraflar tesedüfen olsa bile bazen büyük toplumsal değişiklerin başlandığı anları yakalarlar ve bu değişimlerin simgesi olurlar. Yan taraftaki fotoğraf  işte böyle bir fotoğraf.

Tek amaçlarının hiç kimseye faydası olmayan, anlamsız kar etme amaçlı banka ve yatırım şirketlerine karşı  protestoların başladığı günlerde Wall street' te çekilmiş bir resim.

İlk bakışta genç bir kadının polis tarafından tutkuklandığını ve ellerine kelepçeler takıldığını kavrıyoruz. Ama aynı anda bu resimde yüreklerimin en diplerine dokunan bir olgunun varlığını hissediyoruz.

Alişagelinmişin dışında bir anlatım var bu resimde...

Önce dikkati çeken ilk olgu, sert karşıtların bir arada olması. Haklılık ve haksızlık. Güzellik ve çirkinlik. Yeni ve eski. Anlam ve anlamsızlık.

Daha sonra görülebilen ikinci konu ise genç kadının kusursuz güzel yüzündeki ifade. Ne kin, ne öfke, sadece tarihin belli bir anında, haklı tarafı seçmiş olmanın huzurundan kaynaklanan sabrı görebiliyoruz, gökyüzüne çevrilmiş yüzünde. Bakmıyor onu tutuklayan insanların acizliğine, zavallılığına.

Omuzlarında aşşağıya kaymış giysilerini vurguladığı çıplaklığı ise korunmasız ama aynı anda korkusuz bir özgünün sembolü.

Gayet tabii ki bilemeyiz, gerçektende bu resimde yer alan kişilerin yukarıda tanımladığım gibi düşünüp, hissettiklerini. Bence bu ''gerçeklik'' o kadar önemli bir unsur değildir. Bu fotoğrafta önemli olan ''anlatılan'' gerçektir.


Şimdiye kadar iktidardakiler dünyanın yeni sorunlarına yeni çözüm bulamıyorlar. İktidar altındakilerse eski çözümleri istemiyorlar. Yepyeni toplumsal güçler doğuyor. İnsanlık tarihi çok önemli bir virajın başında.

Bu resim, müthiş bir değişimi başlatan dipten gelen güçlü bir dalganın resmidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder